Pomoć pri izboru dušeka


Nazad

Imate li antialergijske dešeke?

Problem kod alergija su izazivači: prašina, uginule grinje, duvanski dim... ako njih nema, smanjuje se mogućnost pojave alergijskih napada. Rešenje je dušek koji je nov ili redovno provetravan, usisavan, čist. Naročito dušeci kod kojih se navlaka skida i pere ili su napravljeni od specijalnih tkanina iz higijensko zdravstvenog koncepta, može se reći da su antialergijski.


Imate li ortopedski dušek?

Ako je dušek dovoljno tvrd da kičmu drži anatomski pravo, ako je elastičan da ima prijatnu i dobru dodirnu površinu (da ne žulja) i ako tkanina ima odgovarajuće standarde kvaliteta, možemo reći da je to ortopedski dobar dušek za vas.


Koliko je vreme adaptacije na novi dušek, naddušek ili jastuk?

Bilo koji tip dušeka, naddušeka ili jastuka da odaberete potrebno je da prođe od 7 do 10 dana adaptacije na nov proizvod, posle toga biće vam neobično da spavate na nekom drugom dušeku, naddušeku ili jastuku.


Kada je vreme za zamenu dušeka?

Kada se budite sa bolom u leđima, ukočeni, sa osećajem slomljenosti, kada ustanete umorniji nego što ste legli. Kada se dušek deformisao, kada je fizički oštećen, kada vam je prijatniji san na drugom dušeku, onda je vreme da ga zamenite. Preporuka svetske zdravstvene organizacije za zamenu dušeka je od 5 do 7 godina (evropski standard). Jer vremenom dušek iako nije propao, ma koliko bio kvalitetan napuni se prašinom, uginulim grinjama, a i naše potrebe se menjaju.


Kakav dušek mi odgovara?

To su individualne potrebe i ukusi, a u našoj ponudi ima modela za sve potrebe (tvrđi, elastičniji, udobniji) i sve cenovne rangove. Naš savet je da legnete na dušek, isprobajte ga u radnji i uporedite sa drugim, tako ćete najbolje proceniti kakav vam dušek odgovara.


Kakav mi krevet preporučujete?

Okvir kreveta je vizuelna stvar, najbitnije kod kreveta je podloga. Podloga može biti: ravna površina (slaba ventilacija vazduha, mora biti izbušena 30 % svoje površine, nema elastičnost) letvičasta, razmak letvica ne sme biti veći od 5 do 6 cm i svaka letvica mora biti fiksirana (ima ventilaciju, nema dovoljnu elastičnost), latofleks podloga (preporučuje se najsavremeniji proizvod, odlična ventilacija i elastičnost, maksimalna iskorišćenost svih performansi dušeka, produžava vek dušeka).