Kvalitetan san i veličina dušeka


Nazad

Kvalitetan san

Stručnjaci su saglasni u jednom, najbitnija stvar koja utiče na kvalitetan san je dobar dušek kao i oprema za spavanje. Svi ostali činioci koji utiču na dobar san kao što su temperatura sobe, svetlo, alkohol, kofein, imaju manji uticaj na spavanje u odnosu na dušek i jastuk. U eri savremenog života gde nam se celokupan život ubrzao, imamo osećaj kao da nam se dan skratio, još veći značaj treba pridavati snu. Uz kvalitetan dušek koji je proizvod najsavremenijih naučnih dostignuća, praktično možete postići da spavajući 6 sati, imate osećaj da ste spavali 8 sati i da se budite naspavani i odmorni.

Skrećemo pažnju i na sledeće činjenice: Trećinu života provedemo u krevetu, tačnije odraslim osobama je potrebno od 7 do 8 sati sna dnevno, iz te činjenice možemo shvatiti koliko je važan odabir kvalitetne opreme za spavanje. Prosečan dušek za 10 godina ima 30 000 radnih sati, a automobil 3 000 radnih sati, za isti period, dušek izdrži teret od preko 300 tona što je ekvivalent 15 punih šlepera. Dušek u toku noći primi od tela 1 – 1.5 L tečnosti. Istaživanja su pokazala da preko 50 % populacije pati od oboljenja kičmenog stuba (što izaziva bol, nervozu i depresiju) i da prvi korak ka otklanjanju tog oboljenja je zdravo i kvalitetno spavanje.

Veličina dušeka

Dužina: Dušek treba da bude minimum 15cm duži od osobe koja spava na njemu. Širina: Dušek ne sme biti uži nego kada legnete na njega stavite ruke ispod glave i raširite laktove (ako je bračni krevet u pitanju ne smete se dodirivati laktovima sa partnerom). Naši dušeci proizvode se u svim dimenzijama dužine do 220 cm i do širine 200 cm.